Ravintolan tarina

Meripaviljonki — Rohkeasta visiosta jalostui uniikki ravintolaelämys

Siltasaaren alueen värikkääseen menneisyyteen mahtuu draamaa ja rohkeita tekoja liittyen niin työväenliikkeen kuin Suomenkin historiaan. Kulttuurimaisemaan Eläintarhanlahdelle ankkuroitu Meripaviljonki jatkaa perinteitä. Sen synnyttäminen kesti yli kymmenen vuotta.

Ravintola elävöittämään Eläintarhanlahden rantaa

Tarina sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa, kun Helsingin Työväenyhdistyksen silloinen toimitusjohtaja Esko Häsä ja Ravintolakolmio-ryhmän perustaja ravintoloitsija Heimo Keskinen pohtivat mahdollisuutta saada Eläintarhanlahden rantaan kesäistä ravintolatarjontaa. Ensimmäinen suunnitelma avoimesta, neliön muotoisesta kelluvasta kesäterassista ei kaupunkisuunnittelun virkamiehiä miellyttänyt. Hanketta kehitettiin eteenpäin kolmen vaihtoehdon pohjalta: ravintolalaiva, rantaravintola tai meren päälle sijoittuva ravintolapaviljonki.

Visiona rakentaa uniikki ravintolapaviljonki

Ravintola Graniittilinna oli avannut ovensa keväällä 2004. Sen kaari-ikkunan äärellä uutta hanketta pohtivat samana keväänä kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Tuomas Rajajärvi, Heimo Keskinen ja HTY:n uusi toimitusjohtaja Jorma Bergholm.

Rajajärvi korosti, että Helsinkiin tarvittiin uusia innovatiivisia hankkeita. Helsinki kilpaili muiden Itämeren kaupunkien kanssa turisteista ja yrityksistä. Keskinen ja Bergholm yllättyivät iloisesti, kun Rajajärvi kehotti suunnittelemaan historialliseen miljööseen ainutlaatuisen ravintolan: ”Tehkää jotakin sellaista, jota ei muualta maailmasta löydy – ravintola isältä tyttärelle.” Keskisen tytär Jenni tarjoili tuolloin kyseiseen pöytään.

Asemakaavan muutos edellytti upeaa arkkitehtuuria

Ravintolahanke edellytti asemakaavan muuttamista. Moninaisten vaiheiden jälkeen helmikuussa 2007 Helsingin kaupunginvaltuusto suurella ääntenenemmistöllä hyväksyi asemakaavan, joka mahdollisti joko kelluvan tai pilareilla seisovan ravintolapaviljongin rakentamisen.

Meripaviljongin sijainti kaupunkikuvallisesti ainutlaatuisessa ja myös herkässä paikassa edellytti laadukkainta mahdollista arkkitehtuuria. Simo Freesen laatima Meripaviljongin luonnos oli niin hyvä, että monien olettamaa arkkitehtuurikilpailua ei koettu tarpeelliseksi järjestää.

Pitkään pohdittiin sitä, tulisiko paviljonki perustaa pilareille vai tulisiko sen kellua. Veden korkeuden vaihtelu Helsingissä on varsin suurta: ylimmän ja alimman vedenpinnan mitattu ero on 2,44 metriä. Jos paviljonki olisi rakennettu pilareille, se olisi ollut rakennettava niin korkealle, että matalan veden aikana pilareista näkyisi yli kaksi metriä veden päällä – ei välttämättä kaupunkikuvallisesti paras mahdollinen ratkaisu. Kelluva vaihtoehto on myös lähempänä luontoa ja elämyksellisempi.

Urakoitsijan etsintä kelluvalle ravintolalle

Huikeasta suunnitelmasta huolimatta, tai juuri siksi, yhtään hyväksyttävää urakkatarjousta ei ensimmäisellä eikä toisellakaan tarjouskierroksella saatu. Kesällä 2013 tehtiin rannalla valmistelevia töitä. Loppuvuonna 2013 laivateollisuuden kansainvälisissä projekteissa toiminut raisiolainen Europlan Oy tarttui haasteeseen, suunnitelmat tarkentuivat ja projekti alkoi edetä.

Kelluvan ravintolan ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin, tekniikkaan, kestävyyteen, huollettavuuteen ja rakenteiden paikalle tuomiseen liittyvät haasteet edellyttivät arkkitehdilta, rakentajalta, ravintoloitsijalta ja rakennuttajalta luovuutta, ongelmanratkaisukykyä ja sitkeyttä. Meripaviljongin ponttonit rakennettiin kahdesta osasta, jotta ne mahtuisivat Pitkänsillan alta kotisatamaan Eläintarhanlahdelle.

Unelman toteutus oli pitkällinen prosessi

Meripaviljonki on yli kymmenen vuoden suunnittelun tulos, pitkä ja jännittävä prosessi. Samalla se on myös toteutunut unelma ja erinomainen esimerkki siitä, mitä ennakkoluulottomasti ajattelevien ihmisten yhteistyöstä voi syntyä. Meripaviljonki on tarjonnut monelle huikean mahdollisuuden oman kädenjäljen jättämiseen tähän aikaan ja ympäristöön. Uusi ravintola vihittiin käyttöön keväällä 2015, ja se palvelee sekä lounas- että illallisravintolana sekä myös vuokrattavana juhlatilana.

Nyt Meripaviljongissa nautitaan äyriäiset ja kalaruoat

Meripaviljongin menun juuret ovat meressä. Ravintola haluaa tarjota asiakkailleen ainutlaatuisen miljöön ohella puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistettuja kalapainotteisia ruokia sekä kosketuksen suomalaiseen luontoon ympäri vuoden. Ravintola on tämän ajan suomalainen taidonnäyte, arkkitehtoninen taideteos, joka on osa uutta, kansainvälistä ja elämyksellistä Helsinkiä. Meripaviljonki on luotu osaksi historiallista kulttuurimaisemaa, nautittavaksi meille jokaiselle.

Lämpimästi tervetuloa Meripaviljonkiin!

Panoraamaravintola Helsinki | Herkut maalta ja mereltä